2009. február 22.

alap könyvek alap arcoknak 2.




Még egy kicsit elidőzve a fikciónál, a dokumentáris igényű darabok előtt egy rövidke novellás könyvet ajánlanék. Aaron "Cometbus" Elliott neve ismerősen kell, hogy csengjen azoknak, akik valaha is külföldi fanzinek után kutakodtak a világhálón. Az írás mellett amúgy játszott több tucatnyi zenekarban, még Billy Joe-val is, de még így is ezen munkássága a kevésbé jelentékeny. Első könyve a Cometbus című 'zine régebbi cikkeinek válogatásából jelent meg, majd másodikként a Double Duce, amely egy önéletrajzi ihletésű novella (később kiegészítve további rövid sztorikkal).
Egy ajánló szerint ami az Úton a beat nemzedéknek, az a Double Duce a Berkley (CA) punk színtérnek. Az mindenesetre biztos, hogy az érintettek számával arányosan kisebb lélegzetvételű a könyv is - pár délután alatt ki lehet végezni, ha az ember hozzászokott a kézírás-szerű betűtípushoz. Bár érthető okokból egyiknél sem tudtam leellenőrizni, a hasonlat helytálló lehet abban, hogy mindkettő elég érzékletesen ad át egy életérzést, a maga minden szépségével és nyűgével. Emellett a DD szinte elejétől a végéig rendkívül szórakoztató és mulatságos.
Főhősünk (gyk. a szerző) foglalt és bérelt házakon át vándorol, a legkülönfélébb lakótársakkal és szomszédokkal kell egyről a kettőre jutnia, miközben a többük által gyártott fanzinek általában eladatlan halmokban állnak a szobákban, amelyek minden esetben gyors pusztulásnak vannak kitéve.
Kihagyhatatlan szereplők az elviselhetetlen barátnők, a megőrülő, vagy jó útra térő barátok, a kellemetlenkedő rendőrök. A történetek általában mindössze két-három oldalasak, szóval esély sincs arra, hogy ráunjunk a dolgokra: bosszú egy fánkosboltból ellopott plakát miatt, a lakhelyül szolgáló víztorony felgyújtása karácsonyfával, fordított zenekaralapítás, mindez persze általában étel hiányában és szesz társaságában.
Szóval ha nem utasítjátok el csípőből a crustpunk életérzést, ezt a könyvet sem szabad kihagynotok, márpedig az igazi alap arcok nem a pipere hárdkórosok. Emellett az sem elhanyagolható szempont, hogy a nyelvezet nem mondható éppen bonyolultnak, szóval angolul keveset olvasóknak kiváló kezdési lehetőség!

1 megjegyzés:

Unknown írta...

király könyv lehet. Egyébként most Blake-kel (Jawbreaker, Jets to Brazil) közösen csinál egy bandát, a Thorns Of Life-ot, amiben dobol. A crust-tól viszont távol áll :)

 
Egyedi keresés